Ghenci - Biserica reformată

Satul fiind aşezat în câmpie, turnul bisericii este vizibil de la mare distanţă. Comunitatea a acceptat destul de timpuriu religia reformată, preotul satului figurând ca participant la sinodul din Ardud (1545). Anul construirii primei biserici este necunoscut. Vechiul edificiu a fost demolat în 1869, când, în data de 15 octombrie, s-a pus piatra de fundaţie a noii biserici. Din diverse motive (financiare, moartea arhitectului din Debreţin, Gaál József) construcţia a fost terminată abia în anul 1885. Mobilierul şi orga au fost realizate în acelaşi an.
Turnul bisericii a fost conceput de arhitectul careian Tóth Mihály jr., în anul 1899, iar ceasul turnului de către Müller János, la Budapesta, în anul 1910. În pofida perioadei prelungite de construcţie, biserica realizată în stil romantic reuşeşte să-şi păstreze compoziţia unitară. Faţada principală este dominată de turnul octogonal, care în partea superioară are trei ferestre şi trei firide duble, precum şi un ceas, situat deasupra ferestrelor. Turnul este decorat cu cornişe de jur împrejur, iar coroana este acoperită cu tablă.
Aspectul navei este diversificat prin doi rezaliţi laterali, decoraţi cu timpane şi geamuri circulare, care lasă impresia unei nave secundare. Din interior, rezaliţii sunt vizibili doar sub forma unei nişe, faţada estică fiind realizată asemănător. În exterior, pereţii sunt decoraţi cu pilaştrii şi arcade, nava este luminată, în afara geamurilor rotunde, şi cu ajutorul celor patru geamuri triple. În faţa celor trei uşi s-a construit câte un portic. Tavanul navei este plat, cele două coruri sunt susţinute de piloni din fier, în cel din est se află orga. Mobilierul se încadrează în stilul general al bisericii. Dintre cele trei clopote, unul a fost realizat în 1926, iar celelalte două în 1958. (TSz).