Căuaş

Comuna este situată între Carei şi Tăşnad, pe drumul naţional 1F, pe malul râului Ier. Centrul comunei se află la o distanţă de 51 km de Satu Mare, 15 de Carei şi 9 de Tăşnad.
În urma recensământului din 2002, populaţia totală a comunei era de 2539 persoane, dintre care 54,7% sunt români, 40,68% maghiari şi 4,56% rromi.
Pe lângă Căuaş (714 locuitori), centrul unităţii administrative, comuna mai include localităţile: Ghenci (1217), Ghileşti (125), Ady Endre (fost Mecenţiu - 177), Hotoan (193) şi Răduleşti (113). Comuna aparţine microregiunii „Asociaţia Rurală Câmpia Careiului şi Ierului”.
Localitatea este menţionată pentru prima dată în scris în anul 1215. În secolul al XV-lea, este donată de rege familiei Kávás. Mai târziu, familia Károlyi va deţine o parte din acest domeniu. În secolul al XVII-lea, satul este atacat şi distrus de către tătari, preotul local fiind şi el una dintre victime.
Dintre cele trei biserici existente în localitate, numai cea ortodoxă beneficiază de o datare precisă (1878 cu hramul Naşterea Maicii Domnului), în timp ce perioada de construcţie a bisericilor reformată şi greco-catolică este incertă. În centrul localităţii se află monumentul ridicat în cinstea ostaşilor căzuţi pe front în timpul celui de al doilea război mondial.
În această localitate s-a născut Aurel Popp (1879-1960) unul dintre cei mai cunoscuţi pictori sătmăreni. Casa în care s-a născut, în zilele noastre este monument istoric. tot aici s-a născut şi avocatul George Filep, care şi-a donat averea pentru ridicarea naţiunii române.