Culciu

Pe malul stâng al Someşului, la 25 km spre est de Satu Mare, în Câmpia Someşului se află comuna Culciu, cu 6 localităţi aparţinătoare: Culciu Mare – centrul de comună, Culciu Mic, Apateu, Cărăşeu, Lipău şi Corod. Din populaţia comunei, de 4013 locuitori, (înregistrată la recensământul din 2002) 49,76% s-a declarat maghiari, 47,24% români, iar 2,69% rromi.
Iniţial, Culciu Mare a fost domeniul neamului Kaplony, fiind atestat documentar în 1267, când, împreună cu Culciu Mic şi cu moara de pe Someş a fost proprietatea familiei Kóch (Kolcs). În urma unui proces de trădare această familie îşi pierde proprietăţile, satul revenind familiei Csomaközy, care îl va păstra pentru mai multe secole. Începând din secolul al XVIII-lea, cei mai importanţi stăpâni devin cei din familia Bagossy, pe lângă care apar şi familii de nobili mici cu teritorii mai reduse.
Biserica reformată de astăzi a fost construită în 1906, iniţial existând o biserică de lemn, care a trebuit înlocuită din cauza numărului mare de credincioşi. Biserica ortodoxă, construită în 1894, este folosită în comun de ortodocşi şi greco-catolici.
Aici s-a născut Józsa Oroszhegyi (Szabó) (1822-1870), revoluţionar paşoptist în Budapesta.
Comuna are caracter agricol, dar, din cauza apropierii râului Someş, a devenit un loc de pescuit din ce în ce mai căutat. La fel, albia râului asigură materialul balastierei care funcţionează pe raza comunei.