Agriş

Localitatea Agriş, centrul comunei cu acelaşi nume, se află în Câmpia Someşului, la 12 km de reşedinţa de judeţ.  Este atestată documentar deja în 1216, într-o diplomă emisă de regele Andrei II, până atunci fiind domeniu regal. Familia Egry, al cărei nume se trage de la denumirea localităţii, a stăpânit localitatea timp de mai multe secole. Ulterior, familiile Perényi, Szirmay şi mai mulţi mici nobili au deţinut domenii pe teritoriul localităţii. În secolul XIX s-au stabilit aici colonişti slovaci. În secolul XX, unităţile administrative la care Agrişul a fost arondat s-au schimbat des: parte a comunei Micula după al doilea război mondial, satul este alipit după 1968 comunei Botiz, iar în urma unui referendum, în 2004 obţine statutul de centru de comună. În componenţa noii comune este inclus şi satul Ciuperceni.
Localitatea  are o populaţie de 1604 locuitori, români, maghiari şi ucraineni.
Cel mai important punct de atracţie turistică din Agriş este biserica construită în secolul XV, în stil gotic. Biserica mică, cu o singură navă s-a construit iniţial fără turn, a avut numai o clopotniţă. Turnul actual s-a construit în 1955, şi se potriveşte perfect cu stilul bisericii.
Biserica romano-catolică a fost sfinţită în 1995, dedicată ocrotitoarei Sfinte Elisabeta.
În Agriş s-a născut lingvistul Bálint Csűry (1886–1941), profesor la Universitatea din Debrecen, autor al Dicţionarului Câmpia Someşului (Szamosháti szótár), lucrare ce tratează dialectele vorbite în zona localităţii Agriş. Casa lui natală a fost demolată în 1974, dar pe peretele noii case ridicate pe locul acesteia a fost aşezată o placă comemorativă dedicată savantului. De asemenea, şcoala din Agriş îi poartă astăzi numele.
Comuna este predominant agrară şi deţine teritorii incluse în Rezervaţia Naturală Râul Tur, fiind astfel membru fondator al Asociaţiei Microregionale Eco-NaTur.

Monumente:


Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.