Apa - Biserica reformată

Despre biserica medievală a localităţii nu există prea multe informaţii. Edificiul poate fi una dintre cele şapte biserici a căror construcţie a fost finanţată de Susana Báthori în secolul al XV-lea. Împreună cu majoritatea lăcaşelor de cult din regiune, biserica din Apa a devenit reformată în secolul al XVI-lea. Construcţia turnului impunător este plasată de inscripţia din biserică în anul 1640, însă unii cercetători tind să dateze începuturile acestei părţi a edificiului în perioada goticului. Impresia de monumentalitate pe care o lasă turnul este susţinută de disproporţia dintre dimensiunile faţadei şi cele patru ferestre minuscule situate în partea superioară a acestuia. Timpanul situat deasupra intrării în biserică datează din perioada construcţiei edificiului actual, încadrându-se din punct de vedere stilistic în Renaşterea târzie. Ancadramentul uşii a fost construit ulterior, în anul 1807. Acoperişul turnului formează o piramidă octogonală, flancată de patru turnuleţe. Biserica a suferit numeroase distrugeri în urma atacurilor tătare. După invazia din 1717, probabil pentru a preveni incendiile, partea superioară a turnului este reconstruită din cărămidă (1750). Nava actuală păstrează puţine elemente din aspectul său original. În 1857 este lărgită spre est şi edificiul capătă forma unei biserici-sală, înzestrată pe fiecare dintre cele patru laturi cu ferestre semicirculare în partea superioară, acoperită cu un tavan în formă de calotă. Atât în exterior, cât şi în interior, pereţii navei au fost prevăzuţi cu pilaştri pentru a crea impresia de divizare şi diversitate a spaţiului. Informaţiile inscripţionate pe amvon plasează construcţia acestuia în anul 1759, prin contribuţia financiară a doi locuitori din Badok, Sámuel Mezei şi soţia sa, Sára Derzsi. Lucrarea a fost realizată de celebrul sculptor Dávid Sipos, iar coroana amvonului a fost executată în stil clasic în secolul al XIX-lea. Masa Domnului este realizată din piatră, în stil copf, şi, după informaţiile oferite de inscripţie, a fost finanţată de enoriaşi în anul 1802. Biserica are două clopote, unul confecţionat la Eperjes (Prešov, Slovacia) în anul 1634, cu inscripţie în limba germană, iar celălalt la Sibiu în 1922. Din inventarul medieval al bisericii se mai păstrează un potir gotic. În 6 februarie 1901, ziarul Szamos relatează că muncitorii care săpau o groapă pentru paratrăsnet au descoperit lângă turnul bisericii un mormânt, în care scheletul era aşezat cu faţa spre pământ. Lângă schelet erau aşezate două broşe din argint aurit cu pietre preţioase şi un inel cu monogramă, care au fost donate colecţiei Gimnaziului Reformat. (TSz).
Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:muzeusm@gmail.com

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.