Apa

Comuna Apa se află în partea de est a judeţului, pe malul drept al Someşului, în vecinătatea judeţului Maramureş, la o distanţă de 38 km de Satu Mare, pe drumul european E671. Din centrul judeţului se poate ajunge la Apa şi pe drumul judeţean 192, distanţa fiind 25 km, dar calitatea drumului este  inferioară. Comuna are şi staţie feroviară pe linia dintre Satu Mare şi Baia Mare.
Din punct de vedere administrativ comunei Apa  îi aparţin localităţile Someşeni şi Lunca Apei. Conform recesâmântului din 2002 comuna avea 2887 locuitori, din care 70,97% români, 14,82%  romi şi 14,13% maghiari.
Denumirea localităţii Apa provine de la un nume de familie şi este amintită pentru prima dată într-un document din 1215. Ulterior a ajuns în proprietatea familiei Móric din Medieş, în a cărei posesie a rămas până la stingerea acestei familii. Datorită apropierii de centrul domenial de la Medieşu Aurit, localitatea a fost supusă mai multor atacuri. Consecinţe devastatoare a avut mai ales raidul tătarilor din anul 1717, care a dus la  pustiirea localităţii. În secolul al XVIII-lea au devenit moşieri la Apa mai multe familii, iar în secolul al XIX-lea  proprietarii mai însemnaţi proveneau din familiile Szent-Iványi şi Berenczei-Kováts, a căror conace se păstrează până în prezent.
Clădirea cea mai valoroasă din punct de vedere arhitectural este biserica reformată, construită în 1640. Aceasta era înconjurată de un zid înalt de 1,5-2,5. Podoaba bisericii este amvonul sculptat din piatră, realizat de meşterul Dávid Sipos în anul 1759.
Biserica ortodoxă a fost construită în 1848 şi păstrează elemente de arhitectură barocă, are hramul Pogorârea Sfântului Duh.
În localitatea Apa s-a născut preotul greco-catolic şi omul politic Vasile Lucaciu (1852-1922), personalitate a mişcării memorandiste din Transilvania. Casa natală a fost transformată în muzeu care prezintă cu documente şi obiecte personale  viaţa şi activitatea „Leului din Şişeşti” celui ce a fost cel mai important luptător al reîntregirii neamului românesc.
Comuna predominant agrară are posibilităţi de dezvoltare turistică datorită lacului ce s-a format în  cariera de nisip din vechea albie a Someşului. Având plaje cu nisip fin şi apă limpede în jurul acestui lac s-a format o veritabilă arie turistică, fiind o atracţie pentru iubitorii  sporturilor acvatice din judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Monumente:


Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.