Királydaróc - Református templom

Available in:
A jelenleg meglehetősen hosszú, sokszögzáródású templomnak csak a szentélye, valamint a hajó nyugati sarkai előtt álló támpillérek emlékeztetnek középkori eredetére. A templom jelenlegi formáját az 1869-es átépítés folyamán nyerte, amikor nem csak a középkori részletek nagy részét, hanem 18. században épült fatornyát is lebontották, hogy nyugati homlokzata elé magas kőtornyot emeljenek. A egyházközség anyakönyvében található bejegyzés szerint ekkor, olyan „görög betűs” és évszámos téglát is találtak, amely alapján az épületet 1024-re datálták. Noha ez a dátum túl korainak tűnik, a falu neve alapján, amely a király szolgálatában álló solymászokra (daróc) utal, a település mindenképpen Árpád-kori. Így a templom középkori eredete vitathatatlan de pontos építési ideje egyenlőre nem állapítható meg. 1740-ig egy nagyobb tatárbetörés következtében, nyolcvan éven át fedetlenül állt a templom. Belül teljesen síkmennyezetes, ablakai félkörívesen záródnak, keleti végében is karzat áll, fölötte egy kerek ablak, alatta ajtó. Berendezése egyszerű. Két harangjának öntési ideje pontosan nem ismert. (TSz).


Navigálás


Szatmár Megyei Múzeum
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:muzeusm@gmail.com

Részletek
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.