Socond

Reşedinţa de comună este situată pe drumul judeţean 193A, în centrul zonei Codru, la 31 km de oraşul Satu Mare. Exceptând localitatea Socond, centrul comunei, restul satelor sunt aşezate într-o zonă împădurită, de-a lungul unui pârâu.
Conform ultimului recensământ (2002), din totalul de 2576 de locuitori ai comunei, 71% sunt de naţionalitate română, 25 % sunt rromi, 3% maghiari, 1% germani şi 0,07 % slovaci. În timpul recensământului din 1930, 80 de persoane s-au declarat de religie mozaică, împărţiţi în proporţie egală între localităţile comunei.
Comuna este compusă din satele: Socond, reşedinţa comunei, Cuţa, Hodişa, Soconzel şi Stâna.
Prima amintire scrisă a localităţii Socond datează din 1424. În secolele XV-XVI aparţine domeniului cu centrul la Beltiug, controlat de familia Dragfi, iar din secolul al XVIII-lea intră în proprietatea familiei Karolyi. Noii proprietari au colonizat şi aici, ca şi în alte localităţi din zonă, populaţie de origine germană. 97 dintre aceştia au fost deportaţi în U.R.S.S. în anul 1945.
Ca şi obiective turistice, putem menţiona biserica romano-catolică, construită în 1804, mărturie a populaţiei de originie germană care a locuit în aceste locuri. După ce şvabii au părăsit satul, biserica a rămas practic fără proprietar. De asemenea, există în localitate o biserică ortodoxă, cu hramul „Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel”, construită în anul 1995, şi o capelă ortodoxă construită în 1740.
Un obiectiv interesant al localităţii îl constituie pivniţele pentru păstrarea vinului din hotarul satului, asemănătoare cu cele din Beltiug, Răteşti şi Dobra, însă unice în zona Codru.
Pădurea de stejar din apropierea localităţii este doar o parte a uriaşilor codri de altădată, care păstrează însă şi acum o faună bogată.

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.