Pomi

Comuna este situată pe drumul judeţean 193, pe malul stâng al râului Someş, la graniţa dintre zona Codru şi zona Câmpiei Someşene. Centrul comunei se află la o distanţă de 37 km de Satu Mare.
Conform recensământului din  2002, marea majoritate a populaţiei locale este de naţionalitate română. Dintr-un total de  2374 locuitori, 20 de persoane s-au declarat de altă etnie decât cea română. Dintr-un recensământ mai timpuriu, efectuat în 1941, rezultă existenţa în zonă a unei comunităţi evreieşti puternice, care număra 122 de persoane. Cei mai mulţi sunt deportaţi în 1944.
Comuna, parte a zonei Codru, este alcătuită din satele: Pomi, centrul comunei, Aciua, Bicău şi Borleşti.
Satul Pomi a fost în secolul al XIV-lea domeniul ordinului călugărilor Paulini. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1407. În perioada medievală, satul Pomi face parte din domeniul familiei Drágfi.
Turiştii aflaţi în zonă pot vizita curia familiei nobiliare Tholdy, construită în secolul al XIX-lea, actuala clădire a şcolii. Există de asemenea biserica ortodoxă, construită în 1864, care constituie unul dintre obiectivele turistice locale.
Localnicii practică aproape exclusiv agricultura. De asemenea, Someşul, care trece prin apropiere, constituie un loc prielnic pentru pescuit.

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.